Beyaz Lahana Yetiştiriciliği

06-02-2023 04:02

BEYAZ LAHANA YETİŞTİRİCİLİĞİ

(Brassica oleracea L convar. Capitala (L.) Alef.var. Alba DC. )

TOPRAK

Erkenci çeşitler için hafif topraklara gereksinim vardır. Sonbahar türleri ise , kumlu killi ve killi toprak gibi daha ağır topraklar üzerinde yetiştirilmelidir. ph-KCL seviyesi , kumlu topraklar için + 6,0, kumlu ve killi topraklar için + 7,0’dır. Depolanacak lahanalar , yavaş ve düzenli bir şekilde yetiştirilmelidir.

GÜBRE

Gübre uygulamasının oranı , yakın zamanda yapılmış toprak analizinin sonuçlarına göre belirlenmelidir. Burada belirtilen tavsiye , sadece genel bir yaklaşım olarak değerlendirilmelidir.

N : ekimden önce 18-20 kg N/dekar + 3-6 kg N/dekar (yetiştirme döneminin ortasında)

P : 10-12,5 kg P2O/dekar

K : 20-24 kg K2O/dekar

DİKİM VE YETİŞTİRME

DOĞRUDAN DİKİM / TOHUM EKME

· Nisan

· Ekim derinliği 1-2 cm

EKİM SİSTEMİ

· Toplam ekim mesafesinin yarısı üzerine ekim yapınız ve daha sonra inceltiniz.

· Küçük bir mesafede iki veya üç tohum ekiniz ve daha sonra inceltiniz

· En ideal sistem hazır fide olarak dikimi yapılmasıdır.

BİTKİNİN YETİŞTİRİLMESİ

VİYOLLER

· Erkenci yetiştirme için ısıtılmış cam , Nisan –Mayıs döneminde yetiştirme için tünel veya soğuk cam kullanınız.

TOHUM YATAĞI

· Mart / Nisan’da örtülü tohum yatağı

· Temel gübreleme , erken dönem yetiştirme için 100 m

2

’de + 5-7 kg 12-10-15

(NPK)

· Saçma yöntemi , 300-350 sds/m2

=150-200 bitki

· Ekimden önce bir hafta boyunca ekim alanını sertleşmesi için boş bırakınız.

· Sıralar halinde , sıra mesafesi = 10-12 cm

BİTKİNİN REHBERİ

EKİM YETİŞTİRME MESAFE BİTKİ ADEDİ /DEKAR

TAZE SEBZE PİYASASI

YAZ VE ERKENCİ

o, Şubat b, Nisan 50 * 50 cm 4.000-5.000

YAZ VE GEÇCİ

s, Şubat/b, Mart o, Nisan/s ,

Nisan

50 * 50 cm 4.000-5.000

DEPOLAMA

Küçük boyutta Mart Mayıs 50 * 40 cm 5.000

Büyük boyutta Mart Mayıs 50 * 70 cm 2.800

SANAYİ

Yaz b, Mart s, Nisan/b, Mayıs 75 * 50 cm 2.500-3.000

Sonbahar , erken

dönem

o, Mart b, Mayıs/o, Mayıs 75 * 50 cm 2.500-3.000

Sonbahar , dönem

sonu

m, Mart b, Mayıs/o, Mayıs 75 * 50 cm 2.500-3.000

(b=başlangıç , o=dönem ortası , s=dönem sonu)

HASAT

Bitkilerin baş kısımları , el ile veya makineler aracılığı ile toplanır. Saklanacak lahanalar , depoya getirilir ve şu koşullarda saklanır : 0-1/20C , RH%+95. Sadece birinci kalite lahanaları saklayınız.

ZARARLI OT KONTROLÜ

MEKANİK KONTROL

Zararlı ot kontrolü , ekim yapıldıktan sonra mekanik olarak yapılır.

KİMYASAL KONTROL

Bir çok zararlı otun kimyasal yolla yapılabilir. Bitki çıkmadan önce ve çıktıktan sonra , tohum yatağında yabancı ot öldürücü kullanılabilir. Herhangi bir ot öldürücü kullanmadan önce , kullanımı hakkında , zararlı ot ve mahsul üzerindeki etkileri , güvenlik dönemleri , uygulama oranı ve metodu hakkında her şeyi bildiğinizden emin olunuz. Eğer şüphedeyseniz bir uzmandan veya teknisyenden yardım alınız

HASTALIK VE ZARARLILAR

Yüksek kalitede sebze yetiştirmede başarı sağlamak için hastalık ve böcek kontrolünün zamanında ve doğru şekilde yapılması çok önemlidir. Doğru teşhis yapıldığı takdirde , uy gun kontrol yapma imkanına sahip olabilirsiniz. Eğer şüpheniz var ise , bir uzmana başvurunuz. Zararlı hayvan veya hastalık belirtilerinin ilk sinyallerine karşı uyanık olunuz ve hemen gerekli tedavi yollarına başvurunuz. Şunu unutmayınız ki önlem almak tedavi etmekten her zaman daha iyidir. Her zaman önlem kontrollerinizi yapınız.

GENEL

Piyasada büyük miktarda “Böcek İlaçlar” veya Bitki Koruma İlaçları mevcuttur. Doğru kullanıldığı takdirde , bu ilaçlar güvenli ve etkili olur ancak yanlış kullanılırlar ise , hem tehlikeli hem de etkisiz olabilir. Herhangi bir böcek ilacı kullanmadan önce üzerindeki veya içindeki tarifi dikkatlice okuyunuz.

DOWNY KÜFÜ Peronospora parasitica (mantar)

Ilık ve yüksek nemli ortamlarda ciddi bir hastalıktır. Üst yaprak yüzeyinde sarı noktalar , yaprağın alt kısmında ise beyaz-gri sporlar oluşur. Tohum yatağındaki fidelere ve aynı zamanda ekim alanındaki olgunlaşmış bitkilere büyük zarar verir.

YUVARLAK NOKTA Mycosphaerella brassicicola (mantar)

Yuvarlak , gri-kahverengi lezyonlar. Üst yaprak yüzeyinde , küçük siyah tohum verici gövdeler gelişir. Ilık ortamlarda önemli bir hastalıktır. Enfeksiyon , ekim alanındaki bitki yığınından yayılabilir. Genelde , Brüksel lahanası , beyaz lahana ve karnabaharda görülür.

CLUBROOT Plasmodiophora brassicae (mantar)

Köklerin anormal büyümesi. Bitkiler , topraktaki mineralleri ve suyu absorbe edemezler. Islak , serin ve asitli topraklar , patojenik üremeyi hızlandırır. Sporlar , toprakta 10-20 yıl boyuca kalabilirler.

PAMUKÇUK (Phoma) Leptosphaena maclans (phoma lingam) (mantar)

Yapraklar üzerinde , küçük siyah gövdeler ile karakterize edilen kahverengi lekeler. Ekim alanında bitkiler önce sararacak ve daha sonra kuruyacaktır. Depolarda tutulan lahanalarda uç kısım , siyah çökük benekler ile bozulur ve bu da , kuru bazal bir çürümeye neden olur.

PHYTOPHTHORA Phytophthora porn (mantar)

Özellikle lahananın saklanması sırasında , uç kısımda başlayan gri , sulanmış çürüme , bitkinin baş kısmına doğru ilerler.

GRİ KÜF Botyritis Cinerea (mantar)

Ekim alanındaki enfeksiyon , saklama sırasında yayılır. Lahanaların baş kısmı , çok sayıda kahverengi-gri sporun oluşumuna neden olan bir küf ile sarılır.

SCLEROTİNİA Sclerotinia sclerotiorum (mantar)

Lahananın baş kısmı , içerisinde çok sayıda sert siyah gövdelerin (sklera) geliştiği pamuksu bir mantar mycelium kütlesi ile sarılır. Bu da , sulu , yumuşak bir küfe nedenolur.

POWDERY KÜFÜ Eryciphe polygoni (mantar)

Yaprakların üst yüzeylerinde , gri-beyaz renkte küçük küf kolonileri gelişir ve daha sonra bunlar , siyah lezyonlara dönüşürler. Yüksek sıcaklık ve kuru ortamlar , bu hastalığın gelişimini hızlandırır.

EKİN BİTLERİ Thrips tabaci (böcek)

Genelde lahanalarda görülür , küçük sarı larvalar bitkiye zarar verir. 1-2 mm boyundaki bu böcekler genelde , lahanaların baş kısmındaki yapraklar arasında bulunurlar ve beslenme mekanizmaları yaprağın yüzeyinde , sert , siğil , benzeri yapıların oluşumuna neden olur.

LAHANA KÖKÜ SİNEĞİ Delia ratium (böcek)

Bitkinin yanında bulunan yumurtalardan çıkan matoglar , brassica bitkilerinin kök sistemlerine ve gövdelerine zarar verirler ve bu kısımları işgal ederler. Enfeksiyona yakalanan kökler , tüneller ile delik deşik olur ve daha sonra çürürler. Genç bitkiler ölür , olgunlaşmış bitkilerin gelişimi ise çok zayıf gerçekleşir.

LAHANA SOLUCANI Plenis rapae (böcek)

Yumurtalar , genelde yaprakların alt yüzlerinde bulunurlar. Yeşil renkte ve tüylü olan larvalar , dış yapraklar ile beslenir ve daha sonra lahanaların baş kısımlarına nüfuz ederler.

DAHİLİ UÇ YANIĞI (Fizyolojik bozukluk)

Belirtiler , tarlada ve saklama sırasında görülür. Sadece baş kısmı kesildiğinde veya dış yapraklar çıkarıldığında görülür. İç yaprakların kenar kısımları kahverengine dönüşür ve kağıdımsı bir şekil alır ve daha sonra iyice kararır. Bu hastalık , bitkideki kalsiyum eksikliğinden kaynaklanabilir.

GRİ BENEK (Fizyolojik bozukluk)

Genelde beyaz lahanada görülür. Dış yaprakların tabanı kenarında ve yaprak damarları boyunca olağanüstü bir leke oluşur ve bu leke gittikçe , küçük beneklerden oluşan bir desene benzer. Bu hastalık ile ilgili net bir açıklama yoktur.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.